4. Konfigurering
När de elektriska anslutningarna har gjorts och batteriövervakaren har slagits på måste den konfigureras för att passa det system den används i.
Detta görs med appen VictronConnect.
Detta kapitel beskriver hur du konfigurerar batteriövervakaren genom att göra grundinställningarna. Se kapitlet Alla funktioner och inställningar för alla inställningar och funktioner.
4.1. Att ändra inställningar
4.1.1. Appen VictronConnect
Appen VictronConnect kan användas till att ändra alla inställningar och för att uppdatera den fasta programvaran.
Sätt att ansluta till batteriövervakaren:
Lokalt via inbyggd Bluetooth.
Lokalt via USB med VE.Direct till USB-gränssnitt anslutet till VE.Direct-porten.
Fjärrstyrt via en GX-enhet, med VictronConnect ”Remote”-funktionen. För mer information, se kapitlet VictronConnect-Remote i VictronConnect-appens manual.
Hur man ansluter till batteriövervakaren med appen VictronConnect:
Öppna appen VictronConnect.
Säkerställ att batteriövervakaren är försedd med ström.
Kolla om batteriövervakaren visas i enhetslistan i fliken ”Lokal” eller ”VRM”.
Klicka på batteriövervakaren.
Vid anslutning via Bluetooth: Ange standardpinkoden: 000000. När du har angett standardpinkoden kommer VictronConnect att be dig ändra den. Det är för att undvika oönskade anslutningar i framtiden. Vi rekommenderar att du ändrar pinkoden vid första installationen. Du kan göra det i produktens infoflik, se avsnitt Ändra pinkod.
När den är korrekt ansluten förblir Bluetooth-lampan tänd.
För att se och/eller ändra batteriövervakarinställningar, gå till inställningssidan genom att klicka på kugghjulet i det övre högra hörnet på hemskärmen.
Tips
Den här manualen täcker bara de specifika delar som gäller batteriövervakaren. För mer allmän information om appen VictronConnect, såsom om hur den kan användas, var man laddar ner den eller hur man ansluter till den, se produktsidan och manualen.
4.2. Uppdatering av fast programvara
Vid en ny installation rekommenderas du att uppdatera batteriövervakarens fasta programvara. Om det finns en nyare version av den fasta programvaran tillgänglig meddelar appen VictronConnect dig det direkt när en anslutning till batteriövervakaren har gjorts.
Notera
Observera att den fasta programvaran endast kan uppdateras via appen VictronConnect. Appen måste vara uppdaterad för att den ska kunna komma åt den senaste fasta programvaran.
För att kontrollera om den fasta programvaran är uppdaterad eller för att manuellt uppdatera den kan du ansluta till batteriövervakaren med appen VictronConnect och följa stegen nedan:
Gå till produktinställningar genom att klicka på symbolen för ”kugghjulet” i det övre högra hörnet i produktstatusskärmen.
Klicka på symbolen med tre prickar i det övre högra hörnet på inställningsskärmen.
Välj ”produktinfo” från pop-upp-menyn.
Då visas den fasta programvaruversionen. Det anges om det är den senaste versionen (eller inte). Om en nyare version finns tillgänglig visas en ”UPDATE”-knapp (uppdatering).
Tryck på ”UPDATE”-knappen för att uppdatera den fasta programvaran.
4.3. Att göra nödvändiga inställningar
Standardinställningarna för batteriövervakaren är skräddarsydda för blybatterier, som AGM-, GEL-, OPzV- eller OPzS-batterier.
De flesta fabriksinställningarna kan behållas. Det finns dock några inställningar som måste ändras. Dessa är:
Batterikapacitet
Laddningsspänning.
Extraingångens funktionalitet (om den används).
Laddningsstatus eller synkroniserad start.
Notera
För litiumbatterier (eller batterier med andra kemiska sammansättningar) behöver vissa ytterligare inställningar ändras.
Ställ först in de nödvändiga inställningarna som beskrivet i stycket ovan och se sedan nästa stycke för de särskilda inställningarna för litium.
Notera
För mer information om dessa och alla andra inställningar, se avsnitt Alla funktioner och inställningar.
4.3.1. Inställning av batterikapacitet
Se i appen VictronConnect: Inställningar > Batteri.
Batteriövervakaren är som standard inställd på 200 Ah. Ändra det här värdet så att det passar din batterikapacitet. För blybatterier rekommenderar vi att du anger värdet 20 timmar (C20).
4.3.2. Inställning av värdet för laddad spänning
I appen VictronConnect se: Inställningar > Batteri > Laddningsspänning.
Även om batteriövervakaren automatiskt känner av spänningen är det en bra idé att kontrollera så att den här inställningen är korrekt gjord.
Det här är de rekommenderade värdena för ”Laddningsspänning” för blybatterier:
Nominell batterispänning | Rekommenderad laddad spänning |
---|---|
12 V | 13,2 V |
24 V | 26,4 V |
36 V | 39,6 V |
48 V | 52,8 V |
För mer information se även avsnittet Laddad spänning.
4.3.3. Inställning av laddningsstatus
I appen VictronConnect se: Inställningar > Synkroniserat batteristart.
När den är PÅ kommer batteriövervakaren att anse sig vara synkroniserad vid start, vilket innebär att laddningsstatusen ställs in till 100 %. Om den är AV kommer batteriövervakaren att anse sig vara osynkroniserad vid start vilket innebär att laddningsstatusen är okänd fram till den första verkliga synkroniseringen.
Endast för VictronConnect: Värdet på den första laddningsstatusen kan även ställas in manuellt, som standard är det 100 % och det kan ställas in till olika önskade värden. Se: Inställningar > Batteri > Laddningsstatus.
4.3.4. Inställning av funktionen extraingång
I VictronConnect se: Inställningar > Blandat > Extraingång.
Den här inställningen ställer in funktionen för extraingången, antingen:
Startbatteri - Spänningsövervakning av ett andra batteri.
Mittzon - Mätning av en batteribanks mittzon
Temperatur - Mätning av batteritemperaturen via temperatursensorn (tillval).
Inget - Extraingången används inte.
4.4. Inställningar för litiumbatterier (om nödvändigt)
LiFePO4 (Litiumjärnfosfat eller LFP) är den mest vanliga sammansättningen för litiumjonbatterier. Fabriksinställningarna kan oftast tillämpas även på LFP-batterier förutom dessa inställningar:
Svansström.
Peukert-exponent
Laddningsverkningsgrad
Urladdningsgolv.
Svansström
I VictronConnect se: Inställningar> Batteri > Svansström.
Vissa litiumbatteriladdare slutar ladda när strömmen sjunker under ett förinställt värde. Svansströmmen måste ställas in högre i det här fallet.
Peukert-exponent
I VictronConnect se: Inställningar> Batteri > Peukert-exponent.
När de utsätts för högre urladdningshastigheter, har litiumjonbatterierna mycket högre prestanda än blybatterierna. Ställ in Peukert-exponenten på 1,05 om inte batteriåterförsäljaren rekommenderar något annat.
Laddningsverkningsgrad
I VictronConnect se: Inställningar> Batteri > Laddningsverkningsgrad.
Laddningsverkningsgraden för ett litiumjonbatteri är mycket högre än för blybatterier. Vi rekommenderar att ställa in laddningsverkningsgraden på 99 %.
Urladdningsgolv
I VictronConnect se: Inställningar > Batteri > Urladdningsgolv (gräns).
Den här inställningen används i beräkningen av ”tiden kvar” och är inställd på 50 % som standard för blybatterier. Men litiumbatterier kan vanligtvis laddas ur betydligt mer än 50 %. Urladdningsgolvet kan ställas in på ett värde mellan 10 och 20 %, om inte batterileverantören rekommenderar annat.
Varning
Viktig varning
Litiumbatterierna är dyrbara och kan förstöras på grund av för väldigt djup urladdning eller överladdning. Skador på grund av djur urladdning kan ske om små belastningar långsamt laddar ur batteriet när systemet inte används. Exempel på sådana belastningar är larmsystem, standby-ström från DC-belastningar och backström från batteriladdare eller laddningsregulatorer.
En restförbrukning är särskilt farlig om systemet har laddats ur såpass mycket att en avstängning på grund av låg cellspänning har ägt rum. I det läget kan laddningsstatusen vara så låg som 1 %. Litiumbatteriet kommer att skadas om den återstående strömmen dras ur batteriet. Skadan kan vara permanent.
En restström på till exempel 1mA kan skada ett 100Ah batteri om batteriet har lämnats i urladdat tillstånd i mer än 40 dagar (1mA x 24h x 40 dagar = 0,96Ah).
Batteriövervakaren drar <12mA från batteriet. Den positiva tillförseln måste därför avbrytas om ett system med litiumjonbatterier lämnas utan tillsyn under en period tillräckligt lång för att strömförbrukningen från batteriövervakaren helt ska tömma batteriet.
I händelse av tvivel om eventuellt restströmsdrag, isolera batteriet genom att öppna batteriströmbrytaren, genom att dra i batterisäkringen/säkringarna eller genom att koppla bort batteriets positiva pol när systemet inte används.
4.5. Konfigurering för att använda som en DC-mätare
I inställningarna till batteriövervakaren VictronConnect, gå till inställningarna ”Misc” (Övrigt) och välj ”DC energimätare” från rullgardinsmenyn Monitorläge. När du har valt den kan du välja vilken applikation DC-energimätaren ska användas i.
För mer information se även kapitlet Övervakningsläge.