3. Synkroniserad laddning - mer information
Koppla flera SmartSolar laddningsregulatorer tillsammans i ett VE.Smart Network för att få dem att ladda batteriet som om de vore en stor laddare. Laddarna synkroniserar laddningsalgoritmen mellan dem och ingen ytterligare maskinvara krävs. De växlar simultant från ett laddarläge till ett annat, exempelvis från bulk till absorption.
Varje enhet ska (och bör) reglera sin egen utgångsström. Som, bland annat beror på utgången i varje solcellspanel, kabelmotstånd och laddarens konfigurerade maximala utgångsström. Det går inte att ställa in en maximal laddningsström som gäller för ”hela nätverket” i sig. Om en sådan funktion behövs, till exempel i ett system med solcellspaneler som både är riktade mot öst och väst och har en relativt liten batteribank, bör du överväga att använda en GX-enhet och dess DVCC-funktioner.
Det är inte alltid nödvändigt med synkroniserad laddning
Det finns vissa systemtyper där synkroniserad laddning inte är nödvändig.
ESS-system med reglerade batterier: växelriktare/laddaren kontrollerar redan alla solcellsladdare.
ESS-system med icke-reglerade batterier: växelriktare/laddaren kontrollerar redan alla solcellsladdare.
Andra system med reglerade batterier: batteriet kontrollerar redan solcellsladdaren.
I alla ovan nämnda situationer kontrolleras redan solcellsladdaren. Reglerade batterier är CAN-buss-kopplade litiumbatterier samt av andra kemiska uppsättningar, där Batteri-BMS tar kontroll över Victron-systemet avseende laddningsström & spänning.
Laddare som redan är kopplade och synkroniserade över VE.Can behöver inte parkopplas i ett VE.Smart Network. Om de parkopplas kommer parkopplingen att ignoreras.
Hur synkronisering fungerar på solcellsladdare
Genom att synkronisera laddarna upprättas en master-slave-relation. Laddarna väljer en master bland dem och mastern är den som dikterar laddningsalgoritmen. Eftersom mastern inte kan ställas in av användaren är det viktigt att säkerställa att alla laddare som ingår i samma nätverk har samma batteriinställningar. Kolla i manualen för solcellsladdare för mer information om batteriinställningar och annat.
Efter att mastern har valts ser den till att alla laddare är i samma laddarläge och med samma spänningsbörvärde. Som vi har nämnt tidigare styrs inte batteriladdningsströmmen av mastern utan av varje enskild laddare.
I början av dagen mäter mastern batterispänningen innan någon av de andra laddarna i nätverket påbörjar laddning (för att hitta batteriets tomgångsspänning). Den informationen används för att bestämma vad som ska vara den totala absorptionstiden för vissa typer av batterier. Batteriets tomgångsspänning delas med de andra laddarna, tillsammans med den totala absorptionstiden och använd tid i det nuvarande laddarläget. Den här informationen är viktig så att laddningsalgoritmen kan återupptas av laddarna om, av någon anledning, mastern slutar att ladda (t.ex. om solen gick ner på dess paneler, laddaren stängdes av, laddaren förlorade kontakten med nätverket m.m.).
Om det inte finns en batteriströmsensor, så som BMV, kombinerar laddarna i nätverket sin utgångsström för att beräkna en bättre batteriladdningsström. Detta förbättrar precisionen i inställningen för svansström som är en funktion med avsikt att avsluta laddningscykeln tidigare vid behov.